Bun venit pe site-ul Primariei Arefu judetul Arges!

Casa Memoriala George Stephanescu

05/02/2020

       George Stephănescu (1843-1925) – compozitor, pedagog, dirijor, creatorul şcolii româneşti de canto, fondatorul Operei Române, a fost inițiatorul reprezentațiilor de operă în limba română și fondatorul a trei societăți lirice premergătoare Operei române (“Mama soacră”, “Cometa” și “Scaiul bărbaților”).
       Sufleur, copist, revizor şcolar, curier, bibliotecar, inspector general al învăţământului muzical pe toată ţara. Considerat creatorul şcolii româneşti de canto, activează ca profesor de canto la Conservatorul din Bucureşti (1872-1904). Este fondatorul trupei de Operă Română din cadrul Teatrului Naţional din Bucureşti (1885) şi organizator al Companiei lirice române (1892) şi al Societăţii lirice române (1902).
       În satul Căpățânenii Ungureni, Comuna Arefu, Județul Argeș se află casa în care a locuit compozitorul George Ștefănescu. Aceasta a fost construită din cărămidă, în 1873, după planurile compozitorului. Are un plan dreptunghiular cu un corp de dependințe, parterul fiind format din 6 camere, terasă de piatră și prispă, iar mansarda dintr-o singură cameră cu acces din terasă. Clădirea este declarată monument istoric, sub denumirea Casa Gheorghe Stephănescu. În fața casei se află o statuie a compozitorului George Stephănescu.

Last modified: 05/02/2020

Comments are closed.